Boekbeoordeling door kinderen

Wat doe jij als een kind in de klas zijn leesboekje uit heeft? Ik kies ervoor om de kinderen een boekbeoordeling formulier in te laten vullen.

Dit formulier moeten de kinderen zelfstandig invullen. Ze moeten laten zien dat ze weten waar het boek over gaat. De formulieren worden na het invullen niet zomaar bewaard in het laatje, maar in een klapper. Deze klapper ligt in de klas.  Wanneer een kind een nieuw boek wilt uitkiezen, kan het kind de beoordelingen lezen van zijn klasgenootjes.

De formulieren zijn altijd anders, omdat de kinderen zelf 2 vragen moeten uitkiezen uit het vragenkist. Deze vragen zijn afkomstig van Aidan Chambers, een Engelse schrijver.

Hij beschrijft in zijn leescirkel drie onlosmakelijk met elkaar verbonden activiteiten, waarbij de leerkracht steeds helpt, ondersteunt en stimuleert in wisselwerking met de kinderen:

1. Keuze: de kinderen moeten uit een rijk, aantrekkelijk aanbod kunnen kiezen, dus ook uit tijdschriften (National Geographic Junior, Zo zit dat, Kidsweek, Kidsweek Junior), stripboeken, geschiedenisstripboeken (bijv. Van nul tot nu), mooie informatieve boeken, gedichtenbundels, kookboeken die passen bij kinderboeken (van Roald Dahl, van Otje, van Vos en Haas), kinderency- clopedieën, jeugdatlassen enz.

2. Lezen: de kinderen moeten de tijd krijgen om veel zelf te lezen en om vaak voorgelezen te worden.

3. Reageren: de kinderen moeten worden uitgedaagd om mondeling of schriftelijk te reageren op wat ze gelezen hebben. Chambers is benieuwd naar de ervaringen die kinderen hebben bij het lezen van boeken. Die wil hij horen. Daarbij gaat het hem niet alleen om de inhoud, maar vooral ook om hoe kinderen het boek hebben beleefd en hebben gewaardeerd. Door deze leeservaringen met elkaar in de klas te delen, worden kinderen gestimuleerd om meer te lezen en ook andere boeken te gaan lezen.

(http://www.edux.nl/site_files/uploads/nieuwsbrieven/Praten%20over%20boeken…meer%20leesplezier[1].pdf)

Deze vragen gebruik je dus normaal om te praten over boeken (nummer 3 uit de cirkel van Chambers).  Door de kinderen zelfstandig te laten werken met deze vragen, kunnen ze vanuit dit formulier zelf ook bezig zijn met de verschillende vragen van Chambers.

De vragen kun je downloaden via: http://www.lezenisgoud.nl/Chambers.htm

Het boekbeoordeling formulier kun je hier downloaden.

Leave a reply