Dagstarter

dagstarter

dagstarter

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de inloop kunnen de leerlingen al meteen aan de slag gaan met een dagstarter. Elke dag staat een ander onderdeel centraal. Sommige dagstarters kunnen gemakkelijk worden gedeeld via het digibord, andere dagstarters hebben een werkblad nodig. Zorg ervoor dat dit bij binnenkomst meteen duidelijk is voor de leerlingen.

Maandag – weekend: denk aan een gebeurtenisketting, gedichtje over het weekend, tekening over het weekend, kort verhaaltje over het weekend. Probeer hierin af te wisselen. Na de dagstarter kan de werkvorm kort worden besproken, zodat je ook meteen de verhalen van het weekend kunt laten vertellen in een klein groepje of in tweetallen.

Dinsdaggetal van de week. Aan de hand van een format, vullen de kinderen bij het getal van de week de volgende zaken in:
- vul een gedeelte van honderdveld in: welk getal zijn de buren van links en rechts en van boven en onder?
- bedenk sommen met als uitkomst het getal van de week.
- splits het getal .
- is het een even of oneven getal? Kleur het juiste hokje.
- schrijf het getal voluit schrijven.

getalvandeweek

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag – Woord van de week – De leerlingen kiezen zelf een moeilijk woord uit het woordpakket of er wordt samen een woord gekozen voor de hele klas. Aan de hand van een placemat format worden allerlei verschillende zaken rond het woord van de week ingevuld, deze zijn:
- schrijf het woord van de week in sierlijke letters op.
- geef de betekenis van het woord.
- maak een woordweb rondom het woord, waar denk je aan?
- maak een zin met het woord.
- maak een tekening van het woord.

woordvandeweek

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag – raadsels – dit kunnen allerlei verschillende raadsels zijn, via Pinterest vind je er een heleboel als je zoekt op: dagstarter, startraadsels, rebus, zoek de verschillen, zoekplaten. De site onderwijsenzovoort staat ook vol met starters, typ bij zoeken in deze blog het woord ‘starters’ in en je krijgt een heleboel leuke starters te zien!

Vrijdag – tekenopdracht – aan de hand duidelijke stappenplannetjes leren de leerlingen leuke nieuwe afbeeldingen tekenen. Hiervan zijn er heel veel voorbeelden via Pinterest te vinden. De keuze van de stappenplannetjes kun je aanpassen aan het thema dat op dat moment speelt in de klas. Zoek bij Pinterest op: ‘stappenplan tekenen handlettering’.

Op deze manier zijn de leerlingen al meteen bij binnenkomst aan de slag met een leuke actieve opdracht. Zorg natuurlijk wel voor voldoende afwisseling!! Ook kun je ervoor kiezen om de structuur van onderdelen na een vakantie te wisselen, zodat dit ook eens anders is.

Leave a reply