Duurzaamheid in de klas

Duurzame themaweek

Een leuk thema om in de midden – en bovenbouw tijdens wereldoriëntatie of een themaweek te behandelen is duurzaamheid. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de huidige maatschappij.

Hoe kun je aan de slag gaan met duurzaamheid in de klas?

Duurzame themaweek

 

 

 

 

 

 

 

Laat kinderen onderwerpen rondom duurzaamheid in groepjes uitzoeken. Hierbij kun je denken aan duurzame energie, duurzaam wonen, duurzame verplaatsing, duurzaam onderwijs, duurzaam speelgoed van greenjump.nl en duurzame voeding. Ze mogen hiervan een presentatie maken, via een collage of bijvoorbeeld een presentatie. Dit presenteren ze aan de klas.

Ook kun je elke dag een van onderstaande tips met de leerlingen in de klas bespreken en/of uitvoeren:
1. Daag de klas uit voor een plasticvrije week, meteen al een moeilijke om mee te starten.
2. Promoot de drinkfles in plaats van pakjes en andere plastic flesjes.
3. Stimuleer de kinderen om op twee wielen of te voet naar school te komen.
4. Organiseer een speelgoed ruilmiddag, waarbij speelgoed een tweede kans krijgt.
5. Promoot een dag vegetarische boterhammen dag. Maak met de leerlingen gezonde vegetarische boterhammen.
6. Ruim het schoolplein op, afvalprikkers zijn vaak bij de gemeente wel in bruikleen te krijgen.
7. Als het schoolplein is opgeruimd kun je ook met de kinderen eens bekijken of het schoolplein met duurzaam materiaal opgepimpt kan worden. Ontwerpen kunnen worden gemaakt, de leerlingen kunnen hier eens over nadenken. En misschien is er zelfs ruimte om een ontwerp uit te voeren.
8. Laat de leerlingen in groepjes een duurzame school ontwerpen.
9. Laat de leerlingen in groepjes een duurzaam voertuig ontwerpen en misschien kunnen ze hier ook wel een model van maken tijdens een creatieve vormingsles.
10. Evalueer met de leerlingen aan het einde van de week over wat ze meenemen over duurzaamheid in hun eigen leven. Een leuke werkvorm is: ‘wat is er deze week blijven plakken?’ De leerlingen schrijven dat “wat is blijven plakken” op een post-it en plakken het op een groot A3 blad waar boven staat: ‘wat is er deze week blijven plakken?’.

Ben jij al eens eerder aan de slag gegaan met duurzaamheid? Welke onderwerpen heb jij besproken met jouw leerlingen? Laat reacties achter!

 

Leave a reply