Flexibele werkplekken

husselen

Bij ons op school werken we sinds dit jaar met flexibele werkplekken. Wat dit precies inhoudt zal ik proberen in dit bericht duidelijk te maken.

We werken met Gynzy waarbij je heel gemakkelijk ook via het bord de plattegrond (tool: klasindeling) van de klas kunt weergeven op het digibord. Dit doen we elke morgen bij binnenkomst. Elke dag is namelijk de plattegrond anders en dus ook de plek waar je zit. Dit kan heel gemakkelijk door binnen de Gynzy klasindeling tool te klikken op ‘husselen’.

husselen

 

 

 

 

 

 

 

Gynzy verandert dan automatisch de plattegrond en dus de plek waar je zit. Je kunt als leerkracht wel de plekken nog aanpassen als je bijvoorbeeld rekening moet houden met kinderen die dicht bij je moeten zitten of niet bij elkaar in een groepje kunnen zitten. Ook kun je de tafeltjes een bepaalde kleur geven, zo heb ik voor de beide groepen een andere kleur en kan ik heel gemakkelijk zien of er in elk groepje kinderen van groep 4 en 5 zitten. Dit in verband met samenwerken met elkaar en elkaar helpen in het groepje.

Natuurlijk moet je wel rekening houden met waar de kinderen hun spullen kwijt kunnen. Hiervoor hebben wij houten lectuurbakken van de Ikea, niet heel ideaal want ze gaan best snel kapot… maar met een beetje houtlijm kunnen ze dan weer even mee. Ook staat er op elk tafeltje een groepsmandje met stiften, potloden en een slijper. En de kinderen mogen vanaf groep 4 ook een eigen etui meenemen naar school.

Het fijne van een flexibele werkplek is dat tijdens het zelfstandig werken de plekken ook weer kunnen wijzigen, omdat je misschien een groepje als instructiegroepje wilt gebruiken of er kinderen op de gang willen werken. Ze pakken hun lectuurbak mee en gaan zitten op de nieuwe plek.

Voor mij en de kinderen werkt het echt super fijn, ik heb er nog nooit iemand over horen klagen en elke dag staan ze weer vol verwachting te kijken naar het bord om te zien waar ze die dag mogen zitten. Bij feestelijke gelegenheden laten we de kinderen ook wel eens zelf kiezen waar ze die dag willen zitten.

Gebruik je ook nog vaste plekken in je klas en wissel je dan na elke vakantie? Probeer een flexplekken!!

 

Leave a reply