Kinderboekenweek – Linkfeestje 2017

21743275_10210036655528619_186176280582885683_n

De kinderboekenweek 2017 is van  4 tot en met 15 oktober in het thema gruwelijk eng. Met verschillende onderwijsblogs houd ik een linkfeestje. Al onze handige tips bij elkaar dus. Eerst mijn tip: het monster van wolf en hond. Onderaan dit blog vind je de andere links naar verschillende onderwijsblogs, die ook meedoen met het linkfeestje.

linkfeestje.kinderboekenweek

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip van digifemke.nl: 
Het boek: ‘Hond in het huis van wolf.’ geschreven door Sylvia Vanden Heede en Marije Tolman, is een boek voor beginnende lezers. In het boek komen weinig personages voor, dus is het goed te volgen voor leerlingen die pas beginnen met lezen. Sommige stukjes zijn op rijm geschreven, omdat wolf goed kan rijmen. Er zit ook spanning in het verhaal waardoor kinderen geboeid blijven om verder te lezen in het boek.

hondinhethuisvanwolf

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het boek goed passen bij de KBW 2017: gruwelijk eng, omdat er onder het bed van wolf een monster zit. Wanneer de hond erin slaapt denkt hij dat er een monster onder zit, maar ook de wolf is ook bang voor het monster. Je kunt de leerlingen laten nadenken hoe dat zij denken dat het monster eruit ziet, hierover kun je ze een kort verhaaltje laten schrijven en er een tekening bij laten maken. Natuurlijk moet het monster ook een naam krijgen, hier denken de leerlingen ook over na.

Wanneer alle leerlingen hun monster hebben getekend en hierbij een verhaaltje bij hebben geschreven is het leuk om de verschillen en overeenkomsten tussen de monsters te bespreken. Wat maakt een monster een monster? Dit kan je doen door de placemat werkvorm. Ze bekijken hun verhaal en schrijven kenmerken van hun eigen monster in hun vak, daarna schrijven ze de meeste overeenkomsten in het middelste vak op. 

Een leuke afsluitende opdracht kan ‘gooi een monster’ zijn. Eerst moeten de leerlingen de kolommen vullen met verschillende lichamen, ogen, monden en oren. Daarna kan het spel worden gespeeld met een dobbelsteen en het monster kan worden getekend.

Schermafbeelding 2017-09-16 om 10.19.09

 

 

 

 

 

 

Tip van juf Bianca:
Juf Bianca heeft een lijst opgesteld met prentenboeken die aansluiten bij het thema griezelen, bang zijn.

Tip van lessen van juf Lisa:
Juf Lisa heeft geschreven over gruwelijk enge boekentips, griezelverhalen afmaken en nog 6 ideeën voor de kinderboekenweek 2017. 

Tip van juf Miranda:
Juf Miranda heeft een themapagina gruwelijk eng waarop allerlei activiteiten staan voor de kinderboekenweek op basis van 21e eeuwse vaardigheden.

Tip van juf Janneke:
Ideeën bij het boek Joke wil spoken. Dit boek gaat over Joke, ze is een geest en wil gaan spoken. Maar niet in een wit kleed, nee ze wil iets anders, iets nieuws…..?!

Tip van juf Marita:
Top 10 van gruwelijke enge digitale tools

Tip van juf Maike: 
Monsterlijke knutsels, gruwelijk leuke openingen en leuke hoeken tijdens de KBW 2017 vind je op de overzichtspagina van juf Maike.

Tip van juf Inger:
Leesbingo, leesideeën en gruwelijke versieringen voor in de klas vind je hier.

Tip van juf Suzanne:
Taal ideeën voor de bovenbouw, met onder andere dobbel je griezelverhaal.

Tip van juf Eveline:
Tip van juf Ingrid:
Juf Ingrid deelt op haar site boeken met minileeslessen, ideeën voor de opening en afsluiting.

 

 

Leave a reply