Klasgesprek – Corona virus

Schermafbeelding 2020-03-01 om 11.06.02

Morgen begin ik weer te werken in unit 2 (groep 4-5). De kinderen zullen op school wellicht ook met vragen en verhalen komen over het corona virus. Om hier samen even bij stil te staan en de vragen van de kinderen zo goeds als mogelijk te kunnen beantwoorden heb ik het volgende bedacht.

De placemat werkvorm. Deze werkvorm is een coöperatieve werkvorm, waarbij de kinderen eerst individueel en daarna met z’n 4-en samen erover in gesprek gaan. Elk groepje krijgt onderstaande placemat (print deze in a3 formaat uit). Voor elk kind is een zijde van het placemat. Er kunnen, zoals je ziet, vier kinderen werken aan deze placemat. Elk kind schrijft vooraf aan het groepsgesprek een aantal minuten op wat hij/zij al weet over het corona virus, de vragen die in het midden staan kunnen helpen hierbij.

Achteraf vinden er in de groepjes gesprekjes plaats en uiteindelijk moeten ze aan de rest van de groep er een korte samenvatting van geven.

Corona.placemat

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte kun je vanuit wat onduidelijk is nog verder in gesprek gaan met de kinderen. Het jeugdjournaal heeft ook een duidelijk filmpje over het virus, je zou dit ook nog als aanvulling kunnen laten zien.

Download hier de placemat werkvorm.

 

Leave a reply