Over juf Femke

Mijn naam is Femke Creusen, ik ben 30 jaar en woon samen met mijn vriend Yannick en dochtertje Sofie.
Ik heb het leukste werk dat er bestaat, ik ben namelijk juf! Dit schooljaar ben ik juf van een combinatiegroep 4/5 op een dorpsschool, ik werk drie dagen en de andere dagen ben ik thuis om heerlijk bij Sofie te zijn.

Ik ben een creatieve juf, die wil zorgen voor inspirerend onderwijs, waarbij elke leerling wordt geïnspireerd om een stapje verder te komen in zijn of haar eigen ontwikkelingen.

‘Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor, catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.’ (Brown, 2011)

Deze quote geeft naar mijn mening duidelijk weer dat je als leerkracht moet geloven in de kracht van de leerlingen, je moet de leerling durven vertrouwen. Als jij vertrouwen in de leerling hebt ben je bezig om een ingang te vinden bij de leerling, om vanuit wat ze wel kunnen verder te werken aan hun ontwikkelingen en beperkingen. Leerlingen moeten kunnen experimenteren, dromen en ontdekken. Kortweg gezegd ben je aan het inspelen op hun talenten. Dit is een mooie stap naar adaptief onderwijs. Ook Stevens ziet adaptief onderwijs als een synoniem voor goed onderwijs: “Goed onderwijs is onderwijs dat elke leerling tot zijn recht laat komen, onderwijs waarin elke leerling zich op zijn plaats voelt.” (Stevens, 1997)

Adaptief onderwijs sluit mooi aan op passend onderwijs. Passend onderwijs vraagt veel van ons als leraren. Voor passend onderwijs heb je professionele leraren nodig die open staan voor diversiteit. Je moet vanuit een onderzoekende houding kennis en vaardigheden met betrekking tot het omgaan met verschillen tussen leerlingen verder ontwikkelen. Je moet als leerkracht durven denken in mogelijkheden. (Schram, 2013) Mede door mijn verschillende ervaringen in het onderwijs en mijn afgeronde studie master SEN, heb ik deze visie kunnen vormen.

Op mijn website schrijf ik over verschillende inspiraties met betrekking tot het onderwijs. Persoonlijke ervaringen, tips en inspirerende lesideeën vind je hier zeker terug.

Schermafbeelding 2020-08-10 om 08.21.45