Rijmen met het versjesboek: ‘Welkom kindje kom erbij!’

P1020127

Dit bijzondere boek heb ik opgestuurd gekregen van team de leukste kinderboeken en staat vol met versjes over het krijgen van een broertje of zusje. In korte versjes staat bijvoorbeeld hoe is als er een baby wordt geboren en ook wanneer er een kindje uit een ander land geadopteerd wordt. Alle 23 versjes zijn voorzien van erg mooie sprekende tekeningen die het versje ondersteunen.

P1020127

Het boekje kan goed dienen voor een grote broer of zus waarbij een baby broertje of zusje verwacht wordt. Ook is het erg leuk om te geven als kraamcadeau aan het broertje of zusje van de baby, ook zij mogen niet vergeten worden!

Natuurlijk kun je het boek ook voorlezen in de klas als er een broertje of zusje is geboren of wordt verwacht. In de kleuterklas kan het tijdens het thema baby ook worden voorgelezen wanneer er bijvoorbeeld een paar minuutjes over zijn. Het zijn ideale korte versjes om tussendoor voor te lezen en omdat ze op rijm staan kun je hier ook spelenderwijs aandacht aan schenken.

Een belangrijke voorwaarde voor het leren lezen is het kunnen rijmen. In de kleutergroep ligt hier de basis, kleuters moeten leren spelen met klanken. Ze ervaren dat woorden op elkaar kunnen lijken. Tijdens het rijmen gaan kleuters spelenderwijs met klankpatronen in woorden aan de slag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eindrijm en beginrijm. In het begin leren de kleuters dat het laatste stukje van een woord kan rijmen op een ander woord, bijvoorbeeld spelen – delen, dit is eindrijm. Aan het einde van groep 2 moeten de kleuters ook beginrijm kunnen herkennen en toepassen. Beginrijm is herhaling van medeklinkers of klinkers in woorden die achter elkaar staan of dicht bij elkaar staan, bijvoorbeeld Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan.

P1020128

 

Leave a reply