Sterke rekenaars in het basisonderwijs

9200000076273528

Sterke rekenaars, iedereen heeft er in zijn klas wel mee te maken. Kinderen die meer uitdaging nodig hebben, maar hoe bied je deze op de juiste manier?

9200000076273528

Het boek sterke rekenaars in het basisonderwijs geeft hier voor mooie voorbeelden die je kunt gebruiken om ook sterke rekenaars het juiste te bieden waar ze recht op hebben. Vaak wordt namelijk gedacht dat deze leerlingen geen of nauwelijks instructie nodig hebben. Er wordt wel eens gezegd; “Ze komen er vanzelf wel”. Daarmee laten we echter hun kwaliteiten onbenut en benadelen we de sterke rekenaars zelf.

 

 

 

 

Het boek Sterke rekenaars bestaat uit tien verschillende hoofdstukken waar de volgende thema’s aan bod komen:

  • Typen sterke rekenaars;
  • Signaleren van sterke rekenaars;
  • De houding van de leerkracht;
  • Motivatie van sterke rekenaars.

In elk hoofdstuk staan veel praktijkvoorbeelden, ook zijn er veel ideeën die je zelf zo kunt inzetten in je eigen rekenlessen.

Een aantal voorbeelden die ik graag wil delen:
- Bij de start van de rekenles zijn niet alleen gewone lesdoelen van belang, maar speciale pluslesdoelen maken dat de sterke rekenaar rekenonderwijs ook uitdagend gaat vinden.

- Ook is de ontwikkeling van executieve functies belangrijk bij sterke rekenaars. Het kan zijn dat sterke rekenaars wat betreft de rekenkundige ontwikkeling veel verder zijn dan in de ontwikkeling wat betreft executieve functies. Hier moet je dan zeker ook aandacht aan besteden.

- Sterke rekenaars moeten aan de slag worden gezet met denkactiviteiten. Dit zijn activiteiten die een beroep doen op het wiskundig denken van leerlingen. De taxonomie van Bloom biedt een mooi kader voor het formuleren van denkactiviteiten. Bijvoorbeeld denkactiviteit onthouden, hierbij horen rekenvragen die beginnen met wat en beschrijven hoe. Je kunt hierbij denken aan het maken van een quiz. De volledige tabel volgens Bloom is opgenomen als bijlage in het boek.

Of ik dit boek aanraad om zelf ook te gaan gebruiken? Ja! Waarom? Omdat ik dit boek vooral heel goed gericht vind op de praktijk. Aan het eind van elk hoofdstuk is er steeds iets wat je zo kunt inzetten in de klas. Bijvoorbeeld een signaleringsintrument voor de verschillende typen rekenaars of een instrument waarin staat hoe je als leerkracht activiteiten kan vormgeven rondom executieve functies.

Het enige nadeel aan het boek vind ik de kaft, deze nodigt niet uit tot het willen lezen van het boek. Dat vind ik wel jammer, misschien iets om aan te passen voor een volgende druk?

Het boek kun je hier kopen. Ik wil uitgeverij CPS bedanken voor het opsturen van dit recensie exemplaar.

 

Leave a reply