Tafelrace

In een groep 5 heb ik een spel gezien waarbij de kinderen tegen elkaar strijden met de tafeltjes. Het spel heeft als naam: ‘Tafelrace.’ Tijdens dit spel staat een tafeltje centraal (de kinderen krijgen aan het begin van de week te horen welke tafel het is). Op vrijdag wordt de tafelrace gehouden.

Alle kinderen hebben hun schrift voor zich. Een kind begint en gaat achter een ander kind staan. De rest van de kinderen blijven zitten. De juf of meester zegt een tafelsom. Het kind dat achter het kind staat en het kind dat zit moeten zo snel mogelijk het antwoord geven. Het kind dat het snelste geantwoord heeft mag een plek opschuiven en achter het volgende kind gaan staan. Als het kind dat zit dus sneller is dan het kind dat staat moet het kind dat staat op de plek van het kind dat zit gaan zitten. De andere kinderen die niet hardop het antwoord mogen zeggen doen wel mee door het antwoord op te schrijven. De juf houdt via een turftabel bij (niet zichtbaar voor de kinderen) hoeveel kinderen het kind dat staat verslaat, dus hoeveel plekken hij opschuift. Als achter elk kind een kind heeft gestaan is het spel afgelopen. Het kind met de meeste streepjes achter zijn naam heeft gewonnen. Er is ook een tweede en derde plek. Deze drie namen komen op een blad te staan met de scores erachter. Aan het einde van de maand komt er ook een tafelkampioen race, dit is eigenlijk precies hetzelfde maar het kind dat dan wint mag een klein prijsje uitkiezen.

Zelf heb ik dit spel in meerdere groepen uitgeprobeerd en ik kan je vertellen dat de kinderen het super leuk vinden om te spelen! 

3 comments on “Tafelrace

  1. Shirley_v

    Lijkt me zeer leuk voor de kinderen, maar ik begrijp het niet supergoed. Heb je er een filmpje van?

    1. femke

      Nee heb ik niet, is niet zo moeilijk als het lijkt gewoon eens uitproberen zoals je denkt dat het moet! Succes!

Leave a reply