Typetuin: uitdagend, adaptief… een leuk spel!

Blind leren typen is in de 21e eeuwse maatschappij belangrijk. Kinderen werken veel met digiborden, iPads, laptops, mobiele telefoons en nog meer van dit soort apparaten. Wie weet wat er in de toekomst nog allemaal bij gaat komen? Blind leren typen is hierbij een vaardigheid die niet mag ontbreken om vlot met al deze middelen om te kunnen gaan. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd met tien vingers leren typen, zich gemakkelijk kunnen aanpassen op de middelbare school.

Typetuin kan hierbij helpen. Typetuin is een typecursus van de Success Society. De Typetuin is samen met de faculteit ontwikkelingspsychologie van de UvA ontwikkeld. Hierdoor is de typecursus educatief en pedagogisch onderbouwd.

logo typetuin

 

 

 

 

 

 

Typetuin is een adaptief online programma die de zone van de naaste ontwikkeling bij elk kind aanspreekt. Oefenen op je eigen niveau staat hierbij hoog in het vaandel!

Ik heb een aantal ervaringsfilmpjes bekeken en ik wil graag een aantal uitspraken van kinderen delen:
‘Het is leuk om te doen!’
‘Het is een tof spel en ik heb daarom veel meer zin om dit te oefenen.’
‘Ik kan zelf kiezen waar en wanneer ik het spel wil spelen.’

Doordat er een hoge mate van gamification (het gebruik van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext) in zit zien de kinderen het niet als een moetje maar meer als een magje. Door beter en vaker te ‘spelen’ wordt hun ‘typetuin’ alsmaar groener en groener. Ze verdienen prijzen en komen hoger op de ranglijst te staan.

Wat mijzelf nog meer aanspreekt is dat de cursus ook geschikt is voor kinderen met dyslexie. Door een aangepaste normering kunnen zij slagen met minder aanslagen per minuut! Dit geldt ook voor kinderen met ADHD, autisme, concentratieproblemen, aandachtsproblemen, motorische problemen en andere leerproblemen. Vorderingen die kinderen maken kun je als ouder bekijken in een leerlingvolgsysteem, dit maakt het geheel inzichtelijk.

Om nog een beter beeld te krijgen van de typetuin klik je op de volgende link: http://www.typetuin.nl/fun hier zijn allerlei verschillende spelletjes te vinden, die je gratis kunt spelen.

Hopelijk word je net zo enthousiast als ik!!

 

Leave a reply