In dit artikel wil ik jullie meenemen in een bijzonder bruikbaar boek voor het leren van het Nederlands. Het boek heet: zien is snappen en het is geschreven door Josee Coenen. Binnen deze manier van werken worden gebaren en kleuren gebruikt die ondersteunend werken voor jonge kinderen, van groep 1 t/tm 4. Door het gebruik van de gebaren en kleuren krijgen ze meer inzicht in de opbouw van de Nederlandse zinnen.
Met dit boek wordt er voor de leerkracht een handreiking geven hoe je met eenvoudige middelen de anderstalige kinderen meer Nederlands kan bieden en onderwijzen. Door eenvoudige spelletjes kun je op allerlei verschillende manieren de Nederlandse taalverschijnselen onderwijzen zoals bijvoorbeeld de lidwoorden: een/de/het, zinnen, aanwijzende voornaamwoorden, samenstellingen enzovoorts.
Door visualisatie en structurering kunnen sommige onderdelen ook goed gebruikt worden voor Nederlandse kinderen met een taalachterstand. Ook zonder taalachterstand zijn bepaalde lessen interessant. Ze geven namelijk al vroeg inzicht in de Nederlandse taalstructuur.
De lessen kosten vrij weinig tijd en kunnen gemakkelijk naast andere taalmethodes worden gebruikt. Het zijn zowel lesjes met een visuele toelichting die je kunt gebruiken binnen je taalles of het zijn aparte lessen die gezien kunnen worden als spelletjes. De methode zien is snappen kan worden gebruikt in de groep 1 tot en met 4, deze zijn natuurlijk ook van belang in de hogere groepen. In de groep 1 t/m 4 wordt zoals met veel zaken, de basis gelegd.
Wat tot slot het mooie is, is de manier van werken binnen deze werkwijze. Er wordt veel met coöperatieve werkvormen gewerkt. Wat ik zelf bij coöperatief leren mooi vind is de positieve onderlinge afhankelijkheid, leerlingen kunnen individueel worden aangesproken op hun taak in de groep. Een gelijke deelname staat bij het coöperatief werken in een hoog vaandel. De leerlingen gaan betrokken en actief aan het werk. Ze kunnen op deze manier van en met elkaar leren. Door deze aanpak motiveer en activeer je je leerlingen om samen te werken.
Een taalarme klas of school? Kijk wat je uit dit boek kunt halen wat voor jouw leerlingen belangrijk is. Bestellen kan hier.
Wat gebruik jij binnen een taalarme(re) klas? Heb je nog tips? Deel ze hier…. graag zelf!